Lyckeby får sin första biogasstation

24 May 2018 | På onsdag invigs Karlskronas första publika biogastankställe på Verkövägen i Lyckeby. Der energijätten Eon som byggt macken. Företaget har fått 3,5 miljoner kronor i bidrag från Klimatklivet för att bygga anläggningen.

Kön till särskilt boende ökar

24 May 2018 | I slutet på april hade Sölvesborgs kommun 21 beslutade ärenden kring personer som är berättigade plats på särskilt boende. Kön har under våren ökat enligt omsorgsförvaltningen.
Lyckas man inte få fler lediga platser så är alternativet att öppna en enhet på äldreboendet Tärnan som ligger i Mjällby.

Skissar på konst för ambulansstation

24 May 2018 | Konstnären Harry Loontjens i Gröngölsmåla utanför Tving har fått skissuppdrag för den konstnärliga utsmyckningen ytterfasaden av ambulansstationen som byggs vid Blekingesjukhuset i Karlshamn. Skissen ska vara klar i slutet av augusti därefter ska landstinget besluta om Harrys verk ska köpas in för 230 000 kronor.

Hobyföretag behöver större lokaler

17 May 2018 | Teknikföretaget Nordic Industries & Technology i Bräkne-Hoby behöver större lokaler i gamla Haldafabriken i Svenstorp.
Det kommunala fastighetsbolaget Ronneby Industrifstigheter ska nu bygga ut produktionslokalerna med 260 kvadratmeter.

Allvarlig sjukdom upptäcktes efter fem besök

17 May 2018 | En yngre person med huvudvärk och kräkningar sökte hjälp hos sin vårdcentral. Men först vid femte besöket misstänkte personalen att det var en allvarlig sjukdom. Symtomen hade då förvärrats så mycket att patienten behövdes skickas med akuttransport till Lund för övervakning och behandling. Nu har Landstinget Blekinge anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex-Maria.

Dramatisk ökning av personer som söker skydd

17 May 2018 | Antalet som är i behov av skyddat boende i Ronneby kommun har ökat dramatiskt. Bara under förra året fick verksamheten Sesam, som socialförvaltningen driver, in 60 procent fler ärenden.
Sesam etablerades för åtta år sedan och fungerar som stöd för personer som är utsatt för våld i nära relationer. Verksamheten har sedan starten bestått av två personer som bland annat driver ett skyddat boende med tre lägenheter.
Enligt Socialförvaltningen hänförs en stor del av ökningen till nyanlända personer.
”Det är en större andel av personerna som söker hjälp som är i behov av skyddat boende. Det har blivit vanligare med behov av hjälp att flytta från kommunen ofta som en följd av hedersproblematik”, skriver förvaltningen i en handling som Blekinge Posten tagit del av.
Socialnämnden har begärt ekonomisk förstärkning för att kunna utöka personalen på Sesam. Kommunstyrelsen har beslutat att tillföra 410 000 kronor under året för att personalstyrkan ska kunna utökas.

Snart finns din läkare i fickan

17 May 2018 | Vårdcentralerna i länet vill nu ta upp kampen mot de digitala vårdtjänsterna, som mobiltelefonapparna ”Min doktor” och ”Kry”, som gör det möjligt att träffa en läkare via telefonen. Tjänsterna har blivit mycket populära eftersom man inte längre behöver ta sig till en vårdcentral för lättare åkomma. Med den nya tekniken loggar du in i appen, legitimera dig med hjälp av ett mobilt Bank-ID och beskriver din symtom och varför du söker vård. Sedan kan en läkare ringa upp dig via ett videosamtal. Läkaren kan skriva ut recept eller vill att du ska komma på besök för provtagning.
Primärvården i Blekinge vill nu testa den nya tekniken på två vårdcentraler i länet med läkare, distriktssköterska och medicinsk sekreterare.  Under året räknas ett 60-tal medarbetare utbildas för digital mottagning.
Tanken är att tjänsten ska igång i år för att sedan växla upp i större skala och omfatta länets samtliga offentligt driva vårdcentraler i Blekinge.

Drog upp en mäktig lax utanför Hasslö

09 May 2018 | Johan Jansson har lyckats fånga en riktig bjässe utanför Hasslö. Efter en ganska fisklös trollingdag lyckades han få en makalös lax på 22,6 kilo på kroken. Laxen var 131 centimeter lång.