Fluginvasion efter gödsel – minkfarmare stoppas

Boende i ett område på Listerlandet har drabbats av fluginvasion.
Anledningen är att en minkfarmare spred vintergödsel när det var för varmt.
Nu stoppas verksamheten helt av miljöförbundet.

Det är Miljöförbundet Blekinge Väst som vid sitt senaste möte beslutat om åtgärden mot minkfarmaren och beslutet gäller omedelbart efter delgivning och även om det överklagas.
Redan för två år sedan fick minkfarmaren ett föreläggande när det gäller verksamheten om att täta anordningar för uppsamling och omhändertagande av gödsel och urin. Men inget hände.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Här tar af Chapmans nöjesbåt från 1700-talet form

Enligt de fyra båtbyggarna är det ett riktigt nöje att få jobba med projektet att bygga en replik av den Speljakt som Fredric Henrik af Chapman ritade i slutet av 1700-talet.
– Vi har hållit på i tre år. Nu ska vi börja med inredningen, säger Torkel Holmgren.

Sakta växer Speljakten fram i Wasaskjulet på Lindholmen i Örlogshamnen. Platsen för projektet kan inte vara bättre. Här byggdes nämligen flera av Fredrik Henrik af Chapmans krigsfartyg också. Allt för att skydda materialet och att personalen skulle kunna jobba i skydd av snålblåst, regn och snö. När det sedan var dags att sjösätta var det bara att öppna portarna och släppa ut fartygen.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Parets skog räddad av sniffande hund

Allt fler anlitar hund i kampen mot granbarkborren.
Jenny Johansson och Thomas Andersson på Förkärla gård är några av dem.
– Hundarna hittade uppemot 20 träd där granbarkborren fanns som vi själva inte hade lokaliserat, säger de.

Den fyra millimeter stora granbarkborren är en av skogsägarnas största fiende. Den dödar stora friska granar.
För människor är det svårt att se när ett träd blivit angripet innan det är försent. När det upptäcks har granbarkborren redan lämnat trädet och gett sig på ett annat.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Storsatsning på Östra Hästholmen

För första gången på väldigt många år har det byggts ett nytt och stort nötdjurstall på Östra Hästholmen. Satsningen kostade mellan 2,5 och 3 miljoner kronor.
”Kossorna har fin havsutsikt. De har det bästa läget”, konstaterar lantbrukaren Johan Nellbring.

Läs mer om våra reportage i tidningen!”Det här är ju en livsstil”

Jim Johnsson trodde att han bara skulle bli kvar i Klockans grills gatukök under sommaren 1977. 42 år senare är han fortfarande kvar. Närvaron av den multinationella hamburgerkedjan en bit bort är inget som stör hans företag nämnvärt.
Sommaren 1977 innebar bland annat att Jim Johnsson slutade nionde klass. Det som kanske från början var planerat som ett långt och härligt sommarlov tog en kraftig vändning redan på sommarlovets första dag. Ett telefonsamtal från Klockans grill i Karlshamn innebar ett erbjudande som till stor del kom att sätta en rejäl prägel på hela Jim Johnssons fortsatta tillvaro.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Efterlyser mer ektimmer till krigsskepp

Hittills har man gjort av med hundra ekar till rekonstruktionen av en spant till ett krigsskepp från 1700-talet.
– Men vi behöver lika mycket för att kunna färdigställa projektet, säger Bo Lindahl som är vice ordförande i Varvshistoriska Föreningen i Karlskrona.

Sedan ett år tillbaka pågår en rekonstruktion av tre spant, det vill säga den invändiga stommen i båtar och fartygs skrov, i full skala från ett 1700-talsfartyg.
Syftet med projektet är att kunna berätta om Lindholmens skeppsbyggarhistoria och synliggöra den varvshistoriska miljön där hundratals fartyg byggts.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Olovlig deponi hotas med höga vitesbelopp

Ett företag utanför Mörrum hotas av höga vitesbelopp på över en halv miljon kronor om man inte forsla bort det miljöfarliga avfall som finns på tomten.
Fastigheten har varit föremål för inspektion vid ett flertal tillfällen i över ett decennium. Trots påtalade brister och hot om viten har inget hänt. Under årens lopp har fastigheten också bytt ägare.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Alla ska känna sig välkomna till Hoby

Här öppnar man famnen för nya bybor.
I Bräkne-Hoby bjuder man nya invånare på guidade turer i bygden.
– En välkomnande attityd är viktigt, säger Staffan Håkansson som bott i byn i 40 år.

Förra året fick Bräkne-Hoby 159 nya invånare. Samtidigt flyttade 143 personer från byn. Det innebär trots allt att bygden kan redovisa ett positivt inflyttningsnetto på 16 personer.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Fler bostäder måste byggas i hela länet

Det råder stor bostadsbrist i hela länet.
Uppemot 2 600 nya bostäder behövs.

Det visar länsstyrelsens senaste bostadsmarknadsanalys.
Karlskrona och Ronneby kommuner bedömer underskottet ligger på uppemot 1 000 bostäder vardera. Karlshamns kommun bedömer att det saknas uppemot 500 bostäder och Olofströms kommun att det saknas närmare 100 bostäder.
Sölvesborgs kommun uppger i enkäten att man inte har någon bedömning av behovets storlek.

Läs mer om våra reportage i tidningen!”Gillar man fotboll så är det Mjällby som gäller”

72-årige Leif Oskarsson, som bor i Karlskrona, har följt Mjällby AIF i vått och torrt ända sedan föreningen för allra första gången tog klivet upp till fotbollsallsvenskan för 40 år sedan.
– Gillar man fotboll så är det Mjällby som gäller, säger han.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Snart SM i Olofström: ”Det är verkligen ett äventyr”

Gillar du bangolf? Ja, då ska du besöka Olofström mellan 10 och 14 juli. Bangolfklubben anordnar Svenska mästerskapen, SM, för så kallade oldtimers – oldboys och veteraner. ”Vi hoppas att det kommer en hel del publik”, säger Lars Rydberg, som är ordförande i klubben.
När BlekingePosten dyker upp vid bangolfbanorna i Olofström pågår SM-förberedelserna för fullt. Det handlar bland annat om att fixa till banorna och rensa bort ogräs.

Läs mer om våra reportage i tidningen!​Han drömmer om en ny idrottshall i Kyrkhult

Jens Olofsson, ordförande i Kyrkhults Bordtennisklubb, drömmer om en ny idrottshall – med läktare och hela baletten – i Kyrkhult. Hallen skulle även kunna användas av Olofströms Innebandyklubb, poängterar han.
Jens Olofsson berättar att bordtennisklubben och de andra föreningarna i Kyrkhult vill ha en större hall – en så kallad fullmåttshall.
– Vi driver frågan tillsammans med Kyrkhults Sportklubb, BK Union och scouterna. Tanken är att vi, med hjälp av olika bidragsgivare, ska kunna sy ihop detta själva. 

Läs mer om våra reportage i tidningen!