Linslöjden lägger ner butiken

Linslöjden i Bräkne-Hoby har lagt ner verksamheten. Ägarna lät under onsdagen meddela att den välkända butiken tvingas stänga efter att dessvärre ha försatts i konkurs.
Anrika Linslöjden i Bräkne-Hoby har haft det väldigt ekonomiskt besvärligt under de senaste ett och ett halvt åren. Till slut blev situationen för butiken så pass dålig och prekär att ägaren Åsa Nordberg tvingades ge upp.
– Vi har helt enkelt inte resurser att driva det vidare. I och med konkurs förlorar vi rättigheterna till namnet Linslöjden och startar då en ny nätbutik i nytt namn som vi vill driva i mindre skala. Nya tider, nytt koncept helt enkelt, meddelade Åsa Nordberg i ett mail till Blekinge Posten.
 

Läs mer om våra reportage i tidningen!Hembygdsförening tvångsansluts till VA

I samband med att Karlskrona kommun håller på att bygga ut vatten- och avloppsnätet mellan Strömsberg och Spjutsbygd kommer flera fastighetsägare att tvångsanslutas till ledningarna.
En av de drabbade är Rödeby Norra Hembygdsförening som kan tvingas sälja sin samlingslokal i Stengöl.
– Vi har inte de pengar som en anslutning kommer att kosta. Vi bedömer att det kommer att kosta oss ett par hundra tusen kronor. Får vi inte stöd av kommunen så måste vi sälja fastigheten, säger Bernt Runesson som är kassör i föreningen.

Läs mer om våra reportage i tidningen!De bygger fler lägenheter på Hasslö

Nu är bröderna Mathias och Martin Merkel igång med etapp två med byggandet av lägenheter på Hasslö.
– Vi räknar med att de är inflyttningsklara till sensommaren nästa år eller under hösten, säger de.

För några år sedan fick de bygglov för att bygga 13 nya lägenheter på Oxbärsvägen på Hasslö. Nio av dem är redan klara och nu är bröderna igång med sista etappen.
– Det finns behov av nya fräscha hyreslägenheter med öppna planlösningar, säger Mathias Merkel.
De fyra lägenheterna som nu byggs är alla tvårummare. Ingen av dem är ännu uthyrda, men enligt bröderna kommer det inte att bli några problem.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Sanna har hjärtat på höger sida

Sanna Stråth i Ronneby förbryllade såväl läkarna som sin egen mamma när hon föddes den 15 april 1994. Redan strax efter födseln konstaterades det nämligen att den nyfödda flickan hade hjärtat på höger sida av kroppen.
Även de andra inre organen är spegelvända jämfört med hur det normalt sett ser ut inne i en människokropp. På senare tid har Sanna fått kontakt med omkring 50 andra svenskar som har samma diagnos. Hon tror också att det finns många personer som har hjärtat på höger sida utan att ens veta om det.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Linus har varit nära döden två gånger

Linus Miketinac fyllde 21 år den 15 mars.
Samma dag slutade hans hjärta att slå i tre långa minuter. Det var andra gången som den unge kallingekillen lurade döden i sitt korta liv.

Vi stannar upp ett tag och backar tiden till den 18 maj 2012. Det 15-åriga hockeylöftet Linus Miketinac säger hej då till sin farfar, Anton Miketinac. Nu väntar en mopedfärd in till Ronneby för att träna i Brunnsparken.
– Kör försiktigt, säger farfar Anton.
– Det gör jag alltid, replikerar barnbarnet och drar iväg på sin moped.
Det blev ingen träning i Brunnsparken den där majdagen för sex år sedan. Istället ställdes Linus Miketinac öga mot öga med en brutal verklighet som var ytterst nära att kosta honom livet.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Han ska besöka alla världsarv i Skandinavien

Karlskronabon Carl-Axel Ottosson, 66, har som mål att besöka alla världsarv i Skandinavien.
– I sommar besökte jag och hustrun de sista i Sverige. Därmed har vi sett samtliga 15 världsarv. Nästa år blir det Norge och sedan Finland, säger han.

Carl-Axel Ottosson är en riktig världsarvs nörd.
– Men jag läser inte på så jättemycket innan besöken. Jag vill bli överraskad säger han.
Han har fått med sig hustrun Eva Björksten, 63, att dela intresset.
Carl-Axels intresse för världsarv väcktes under sin tid på näringslivsenheten i Karlskrona kommun där han arbetade i många år. Han drev bland annat projekt med utgångspunkt Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Fortsatt högkonjunktur för småföretagen

Det går bra för länets småföretag.
Orderingången är bra och lönsamheten ökar, enligt en rapport från LRF.

– Vi har haft bra med jobb ett bra tag, och tittar jag framåt till april och maj nästa år så ser det fortsatt bra ut, säger Håkan Mattisson som driver företaget Mattissons Lantbruk, Bygg och Entreprenad i Evaryd, Bräkne-Hoby.
LRF Konsults rapport Småföretagens lönsamhet visar att landets småföretag ser ut att gå mot ytterligare ett lönsamhetsmässigt rekordår 2018 med en genomsnittlig lönsamhet på 17 procent.

Läs mer om våra reportage i tidningen!De förverkligade sin dröm på landet med lokalproducerat

De sålde båten och köpte en gård och traktor.
Nu har de både får, grisar, höns vaktlar och ankor. Flera lantbruks- och entreprenadmaskiner.
Paret Markus och Isabelle Karlström har förverkligat många yngres drömmar om ett liv på landet.

Höstsolen lyser mellan träden och morgondaggen i gräset glittrar på ängarna. Det är tyst och stilla.
På gårdsplanen möter vi Markus och Isabelle Karlström. De är 35 respektive 30 år gamla. För lite mer än fyra år sedan köpte de gården i Kråkerum utanför Jämjö.
Ingen av dem hade någon erfarenhet av att driva lantbruk. Men de hade ett gemensamt de har alltid älskat djur och drömmen var att driva en egen lantgård. I framtiden.

Läs mer om våra reportage i tidningen!De spelar för kärlekens skull

Fjärdsjömåla AIF:s herrar kom solklart sist i Blekinges lägsta fotbollsdivision den här säsongen.
Nästa säsong hoppas de inblandade att klubbens 70-årsfirande ska bidra till fler inspelade poäng.

Svensk fotboll handlar inte bara om välbetalda spelare på elitnivå och en lyx och flärd på fina och moderna arenor.
Nej, det handlar minst lika mycket om alla de hårt kämpande föreningar som håller till allra längst ner i den nationella seriepyramiden.
Grabbarna i Fjärdsjömäla AIF spelade den gångna säsongen i division sex östra Blekinge. När alla matcher var spelade låg laget cementerat på sista plats med endast en inspelad poäng. Det var Kallinge SK som var vänliga nog att dela med sig av poängen i en av seriematcherna.
– Den här placeringen speglar nog vår säsong ganska bra. En tabell ljuger ju som bekant aldrig, säger Peter Svensson som är ordförande i Fjärdsjömåla AIF.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Dålig lönsamhet tvingar antikhandlare att stänga

Antikhandlaren Christina Öberg i Karlskrona lägger ner sin butik.
– Det är för dålig lönsamhet för att kunna leva på det här, säger hon.

I 30 år har hon drivit butiken utmed Borgmästarefjärden på Trossö i Karlskrona. De senaste åren har lönsamheten vikit kraftigt.
Konkurrensen från näthandel och inte minst de välgörenhetsorganisationer som driver försäljning har gjort att lönsamheten sjunkit radikalt de senaste åren.
– Dessutom har många av kunderna som kommer utifrån svikit efter de parkeringsomgörningar som gjordes på centrala Trossö för några år sedan. De åker inte in till Trossö längre för att handla. Det är ett generellt problem för många av oss småföretagare här, säger hon.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Drömmen om parken blev sann

Lena Johnsson ville skapa något fint och attraktivt för barn och ungdomar i hemorten Bräkne-Hoby.
Efter fem års kamp är det snart dags att se det färdiga resultatet i form av den nya Aktivitetsparken på Sanden.

Lena Johnsson från Bräkne-Hoby brukar normalt sett inte titta på tv-programmet Landet Runt. En kväll på hösten 2013 gjorde hon dock ett undantag som hon aldrig har behövt ångra såhär i efterhand.
Tv-programmet hade nämligen ett inslag som föll Lena helt i smaken. Hon berättar själv om vad som visades.
– Det handlade om en ung pojke som bodde i ett litet samhälle. Han hade tagit initiativet till att bygga en skateboard park på orten där han bodde.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Han brinner för sina datorer

Fredrik Åberg fick sin första egna dator när han var tretton år gammal. Det var dock först långt senare som han började samla datorprylar på riktigt allvar.
Året var 1986 när unge Fredrik Åberg fick sin första egna dator.
– Det var en Commodore 128, berättar han över en kopp fika i hemmet i Karlskrona.
Den nya datorn inspirerade Fredrik Åberg till att börja spela de tillhörande dataspelen samt att även programmera till viss del.
När tiden så småningom hade tickat fram till år 2014 började Fredrik Åberg på allvar att samla på datorer och tillbehör av märket Commodore.

Läs mer om våra reportage i tidningen!