Politikern med gröna fingrar

Grönskan nästan väller fram ur Kent Lewéns trädgård.
För de flesta är han känd som politiker, men Kent Lewén har alltid odlat sitt trädgårdsintresse och i dag importerar och säljer han den gröna bladrika växten hosta via en butik på internet.
– För mig har trädgårdsintresset vara ett sätt att koppla av. Jag tycker det här är jätteroligt, säger han.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Nu kan du bli biodlare utan att röra vid kupan

Köp in dig i en bikupa och få färsk honung i sommar.
Andelsodlingar är ett koncept som växer i landet.
Ingela Johansson på Bottnansmåla gård sålde hälften av andelarna bara på två dagar.

Det surrar i luften. Bina flyger in och ut från de sex bikuporna som Ingela Johansson har på gården i Bottnansmåla utanför Fridlevstad.
Tillsammans med Richard Johansson på Lyckå bigårdar testar hon ett nytt koncept där vem som helst kan bli andelsägare i bikuporna.
Marknadsföringen drog igång i förra veckan och på två dagar sålde hon hälften av andelarna.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Peter har framtidens skog i sina händer

Miljontals skogsplantor ska planteras fram till midsommar i Blekinge.
Just nu är frysen full i Asarum.
– För närvarande är det högtryck. Bara under förmiddagen levererade jag 20 000 plantor, säger Peter Sandberg på Svenska Skogsplantors depå i Asarum.

Ute strålar solen från en molnfri himmel. Luften står stilla och det är närmare 25 grader varmt. I en lagerbyggnad strax utanför Asarum ligger däremot tusentals skogsplantor och vilar i ett kylrum där det är omkring två grader.
Kartong efter kartong är välfylld med skogsplantor som bara väntar att få komma ut och ner i marken för att känna av värmen och växa till sig.
– Plantorna är färskvara och de ska vara förvarade i kartonger och så svalt som möjligt, säger Peter Sandberg.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Myndighet vill både riva och behålla kvarnen

Den gamla kvarnen och sågen anses ha ett högt kulturhistoriskt värde av länsstyrelsen.
Å andra sidan vill länsstyrelsen riva dämmet som drivit anläggningen i flera hundra år och då försvinner en stor del av det kulturhistoriska värdet.

Det här handlar om familjen Grunditz som äger fastigheten Björstorps kvarn och såg som ligger utmed Bräkneån söder om Bräkne-Hoby.
Mikael Grunditz köpte fastigheten för flera år sedan av ett dödsbo. Sedan dess har paret Mikael och Camilla Grunditz renoverat bland annat en bro över ån tillsammans med vägföreningen och de har sett till att underhålla maskinparken i kvarnhuset med egna medel eftersom de bägge brinner för att vårda det gamla kulturarvet.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Köpte Elias matchtröja – för 50 100 kronor

Han är inte bara en framgångsrik entreprenör, Ingmar Eliasson på Gyön söder om Bräkne-Hoby, utan även en hängiven hockeysupporter.
I förra veckan köpte han Växjö Lakers Elias Petterssons matchtröja för 50 100 kronor.

Att lagen auktionerar ut spelarnas matchtröjor har blivit allt mer vanligt i landet.
I slutet av april drog SM-guldvinnarna Växjö Lakers igång en tröjauktion av sina 29 spelares tröjor på internetsajten Tradera.
Utgångsbudet på tröjorna var 3 000 kronor.
Spelarkungen Elias Petterssons matchtröja gick för 50 100 kronor.
Köpare blev alltså Gyöbon Ingmar Eliasson som grundade elteknikföretaget med det passande namnet Elias.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Hon firar Norges nationaldag i Bakareboda

I dag fylls paradgatan Karl Johan i Oslo med nationaldagsfirande norrmän.
Dagen till ära firar Jorunn Nilsen i Bakareboda utanför Holmsjö lite extra.
– Jag har en fot i Norge och en i Sverige, säger hon.

Är man inte i Norge får man ta Norge hit.
Jorunn Nilsen flyttade till Blekinge efter att ha träffat kärleken när hon var i 40-årsåldern. I dag bor hon i Bakareboda tillsammans med maken Roland Mattisson i en liten vacker stuga med härlig utsikt över beteshagar och en sjö.
– Det är klart att man gärna varit på plats i Norge. 17 maj är en speciell dag. När nationaldagen infaller i anslutning till en helg är det lättare att åka dit och fira. I år blir det här hemma, säger Jorunn Nilsen.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Dystert läge för kaffestugan

Det ser mörkt ut för Silverforsens kaffestuga i Ronneby. Serveringen är stängd och årets valborgsfirande fick ställas in.
– Oerhört beklagligt, skriver verksamhetsledaren Magnus Martinsson.

Det gör han i ett inlägg på Silverforsens Facebooksida där han också förklarar anledningen – företaget Silfverforsens Kaffestuga AB har blivit helt avfolkat.
Det har kommit många reaktioner på inlägget. Den populära kaffestugan är något av en institution i Ronneby. ”Mycket synd på en sådan pärla” och ”jättesynd” lyder ett par av kommentarerna.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Nu går man till botten med ån

Nu ska Lyckebyåns hemligheter avslöjas.
– Det pågår en total kartering, med fokus på vattenflöde och strömförhållanden, säger Gunnar Milvert på länsstyrelsen. Nästa år kan det vara dags för en närmare titt på de kulturhistoriska värdena.
yckebyån undersöks nu i hela sin längd, mer än tio mil, från Yggersrydssjön i norra delen av Eringsboda kommun till utloppet i Östersjön. Enligt Gunnar Milvert handlar det om en unik kartläggning och dessutom av ett mycket lämpligt objekt.
– Ån är lagom stor för en total kartläggning med fokus på den hydromorfologiska situationen, med andra ord vattenflöde och strömförhållanden. Nu är det olika grupper ute och inventerar. Det handlar kort och gott om att öka kunskapen.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Jörgen satsar på landsbygden – bygger nytt kostall

Han skapar lekplatser för abborre och gädda i vikarna. Håller sig med betande djur för att hålla landskapet öppet och driver en fiskecamp som lockar europeiska besökare till anläggning i Garnanäs. Nu fortsätter Jörgen Garnegård att investera.
Nu ska han bygga ett dikostall och planera för en solcellanläggning.
Miljötänket är djupt rotat i Jörgen Garnegård. Och han vill se fler som satsar på landsbygden.
– Ska vi ha en levande landsbygd måste man våga satsa. Dessutom är investeringar något vi gör för nästa generation, säger han.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Njuter av lugnet efter domarkarriärerna

Båda har de internationella domarkarriärer bakom sig, Martin Hansson från Holmsjö och Hege Lanes Steinlund från Nordnorge, och då och då korsades deras vägar. I somras gifte de sig och bor i dag på Martins släktgård i Sillhövda, en idyll där de kan koppla av, som här i sällskap med hunden Tim. Men intresset för fotboll och annan sport är fortfarande brinnande.
– Jag är sportnörd, erkänner Hege.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Stor efterfrågan på bostadsrätter

Över hälften av bostadsrätterna som ska byggas på Kilströmskaj i Karlskrona är bokade.
Intresset för nybyggda bostadsrätter i Karlskrona tycks vara på topp.
Det har bara gått en månad sedan det blev klart att Svensk Bostadsutveckling kan bygga de nya bostadsrätterna på Björkholmen.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Cykelfest siktar mot nya rekord

Bräknetrampen ser ut att gå mot rekordmånga deltagare.
– Det kommer in föranmälningar varje dag, säger Ingegerd Lindén som är samordnare av det stora cykelarrangemanget som genomförs den 19 maj.

I förra veckan var 415 personer föranmälda. Då återstår ytterligare några veckor innan det är dags för cykelfesten.
– Föranmälan går att göra till den 15 maj. Blir vädret bra så brukar vi kunna dubbla antalet föranmälda med dem som anmäler sitt deltagande på plats i Hoby Ekbacke. Så jag vill påstå att det här kan bli jättebra i år.

Läs mer om våra reportage i tidningen!